Ušljivost

Ušljivost glave kod djece u vrtićkoj i školskoj dobi je česta pojava. Javlja se i u bogatim i siromašnim sredinama, najčešće u obliku manjih epidemija unutar školskog ili vrtićkog kolektiva ili unutar obitelji. Često pranje kose ne štiti od pojave ušljivosti. Svatko može dobiti uši i u pravilu nema brzog i trenutnog rješenja.

Što je ušljivost glave?

Ušljivost glave je parazitna bolest koju uzrokuju sitni ektoparazit uš (lat. Pediculus humanus capitis), veličine 2-3 mm. Uš živi u vlasištu i hrani se krvlju do koje dolazi bezbolnim ubodima. Odrasla ženka tijekom svog života, koji traje prosječno 2 mjeseca, snese oko 200 do 300 gnjida koje odlaže uz sam korijen kose, najčešće u području zatiljka, iza ušiju i na sljepoočnicama.

Što napraviti kad primijetite ušljivost kod djeteta?

U slučaju da u kosi djeteta nađete gnjide ili uši, dijete ne šaljite u školu/vrtić dok ne provedete postupak pranja kose medicinskim šamponom protiv ušiju, te uši i gnjide potpuno ne odstranite. Potrebno je odmah obavijestiti osoblje škole ili vrtića. Taj postupak je jedini ispravan s obzirom da je Vaše dijete od nekoga dobilo uši i samo se zajedničkim i upornim trudom svih roditelja i djece uši mogu suzbiti. Kod pojave ušljivosti preporuča se pregledati kosu svim ukućanima jer se među bliskim osobama lako širi.

Kako odstraniti uši i gnjide?

Postoje raznovrsna sredstva za uništavanje ili mehaničko uklanjanje uši i gnjida koje se mogu kupiti u ljekarnama kao što su različiti šamponi, gusti češljevi za mehaničko iščešljavanje vlasišta i električni češljevi. Šamponi su pretežno djelotvorni za žive uši i potrebno se pridržavati  uputa proizvođača u postupku tretiranja. Nijedan šampon ne ubija gnjide.

Najprirodniji i najučinkovitiji način uklanjanja gnjida jest dugotrajno iščešljavanje gustim češljem kad dijete nagne glavu prema naprijed, pa iščešljavate kosu od korijena do vrha vlasi, te izvlačenje prstima jedne po jedne gnjide u dobro osvijetljenoj prostoriji i pod povećalom, ako je potrebno. Električni češljevi su učinkoviti za uklanjanje uši, ali ne i za gnjide. Nakon provedenog tretmana, vlasište treba pregledavati sljedeća 2 do 3 tjedna kako bi bili sigurni da su uklonjene sve uši i gnjide. Nije potrebno šišanje kose, no ono olakšava rješavanje ušljivosti,  jer je s kraće kose puno lakše ukloniti uši i gnjide. Djecu treba upozoravati da ne razmjenjuju s drugima kape, šalove, četke i drugi pribor za njegu kose. Ako dijete ima dužu kosu, potrebno ju je zavezati prije odlaska u kolektiv. Neophodno je i oprati svu posteljinu, ručnike, plišane igračke, kape, šalove i pribor za kosu na temperaturi iznad 60°C.

( Izvor: Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko – neretvanske županije, www.zzjzdnz.hr)