Bolesti dišnog sustava

Akutne su upalne bolesti dišnog sustava najčešće infekcije suvremenog društva i čine dvije trećine svih infekcija. Osobito često obolijevaju djeca, prosječno 4-7 puta godišnje, a ona koja borave u kolektivu i do 10 puta godišnje.

Ima više razloga velikoj učestalosti respiratornih infekcija. Na prvom mjestu je građa dišnog sustava koji je u stalnoj vezi s vanjskom sredinom. Više je od 500 različitih mikroorganizama koji uzrokuju respiratorne infekcije, a najbrojniji su respiratorni virusi koji uzrokuju više od 85% svih akutnih upala dišnog sustava. Zbog toga su mogućnosti liječenja manje, svedene uglavnom na simptomatsko liječenje, učinkovitih antivirusnih lijekova nema, a antibiotici djeluju samo na bakterije.

Infekcija se prenosi kapljičnim putem (kihanjem, kašljanjem, direktno sekretom iz nosa ili preko zaraženih predmeta). Ovome svakako doprinosi boravak djece u jaslicama, vrtićima ili školama. Akutne respiratorne infekcije češće se javljaju u hladnijim mjesecima, pa se obično porast obolijevanja bilježi dva tjedna nakon početka školske godine.

Respiratorne bolesti su:

– rinitisi – upale nosne sluznice,

– sinusitisi – upale sinusa,

– tonzilitisi – upale ždrijela i mandula (najčešće gnojna upala – streptokokna),

– otitisi – upale uha,

– laringitisi – upale glasnica,

– bronhitisi – upale bronhalnog stabla,

– pneumoniae – upale pluća. 

Česte su i upale oka – konjunktivitisi.

Kada se treba javiti liječniku – ako dijete ima ove siptome:

– povišenu tjelesnu temperaturu dulje od tri dana

– proljev

– povraćanje

– osip po tijelu

– teško disanje

– upalu očiju

– curenje zelenkasto-žućkastog sekreta iz nosa.

Prehlade i druge respiratorne infekcije tijekom jeseni i zime gotovo i ne možemo izbjeći, kao što ne možemo izbjeći druženje s drugim ljudima. Mogućnost zaraze možemo smanjiti zdravom prehranom, boravkom na svježem zraku, kretanjem. Potrebno je izbjegavati potencijalno rizična mjesta kao što su igraonice trgovačkih centara, dječji rođendani, kina, kazališta, pedijatrijske ordinacije.